Selasa, September 22

die kate cornflake coklat itu manis..saye kate tidak (entri bersikap hari raye)

KEPERCAYAAN

ah? kenape dengan tajuk ini? kok mahu cerita pasal rukun negara? haha..lol...macam tak sedap je bunyik nye..rase kalo sebut english kewl lagi kot..TRUST..okie la pendekkan sket..PERCAYE..okie?

kenape pulak la aku nak tulis entri boring camni? ntah..aku sendiri
no idea..tetibe gatal je tangan ni menaip dengan laju...ke aku tengah mamai ni? oi acid! bangun! bangun!



..... jari jemari ligat menaip ......



..............tap tap tap...................




Trust is both and emotional and logical act. Emotionally, it is where you expose your vulnerabilities to people, but believing they will not take advantage of your openness. Logically, it is where you have assessed the probabilities of gain and loss, calculating expected utility based on hard performance data, and concluded that the person in question will behave in a predictable manner. In practice, trust is a bit of both. I trust you because I have experienced your trustworthiness and because I have faith in human nature.

We feel trust. Emotions associated with trust include companionship, friendship, love, agreement, relaxation, comfort.


sumpah b.i aku terbaek..wakaka




apekah sume ini? tah..saje aku nak kongsi dengan korang semua..secare jujurnye..aku sangat susah percaye orang skang ni. bukan nak cakap aku tak percaye langsung. aku tak dapat nak trust seseorang tu 100%. (paling banyak pon 89.21% la..)

selame 2 dekad aku idop kat dunia ni. aku dah jumpe macam-macam ragam manusia. ade yang kat depan kite macam haram, belakang kite baek. (tapi yang ni bagus..at least die buat bende baek kat belakang kite). ade yang baek kat depan kat belakang macam haram, kutuk..tikam belakang..maki hamun..sumpah seranah..fitnah..ape lagi? bubuh-bubuh..haha..(haa..yang ni kite panggil
Dë Àrïo pisauåöģò Üñti ---bahasa uganda..korg tak paham kut?)


dulu aku terlampau percaye kat orang. sampai orang pijak kepale aku. bukan setakat pijak. die rembat kencang ke pintu gol menyebabkan man u menang 4-3 lwn man city. (tetibe rebiu match kelmarin pulak).



well, a heart that have been cheated will always have a scar on it.


fobia? hmm. ntah. lebih kepade
self-awareness kut? aku tak sure keyword die..bagi aku, kite tak leh nak lepas 100% je kat seseorang tu, at least ang kene ade gak 0.01% keraguan. bukan la pulak aku menghasut korang supaye tak percaye orang. just nak memastikan kite sentiase bersedia mental dan fizikal. beside, aku rase keraguan menunjukkan korang care kat seseorang tu.

contohnye kan. laki korang pergi kerje. haruskah korang percaye 100% laki korang betul-betul pergi kerja?
paling tidak pon, korang mesti ade niat nak tanye die kat mane, tengah buat ape. untok memastikan. die betol-betol ade kat tempat kerje.

contoh laen. laki korang kuar dengan pompuan laen. haruskah korang percaye die 100% suci dan tidak akan tergode dengan pompuan die kuar same-same tu? sudah tentu orang-orang yang dungu atau boleh di kategorikan senang kene tipu saja yang percaye 100%. bukan la pulak aku nak cakap sume laki ni tak leh pakai, cume kami ni golongan adam mudah terpedaye. korang bace sendiri la tafsir-tafsir al-quran macam mane
easy nye setan leh gode kitorg makan buah khuldi? tu baru buah khuldi..tumbuhan yang takde daye penarik langsung...ini kan pulak di gode dengan wanita yang cantik tertarik..kompom la sape tak kuat iman tu trus gol.. nasihat aku. at least korang kene tanye btul-betul dengan die untuk menunjukkan korang caring. ya caring is sharing!

ah sudah? ape yang aku melalut ni? apesal aku rase macam pro aktivis badan kebajikan wanita keluarge dan masyarakat pulak ni? sebelum aku mencarut lebih panjang. baek aku nokhtahkan saje kat sini.


p/s:aku cuba untuk mempercayai dia, harap-harap die mempercayai aku juge.


14 ulasan:

nosebleeding berkata...

skali lagi, aku macam nak terajang bila baca ayat bawah skali tuh. with love? cm faker!! hahahaha

cinonet kaw. bila pulak encik adam terpikat makan buah tu? hawa kot yang pujuk. adam yang hatinya selembut tisu, trus makan. setaw aku la, hawa yang pujuk rayu adam. ke aku yang salah? eheh.

but the point stil the same i think, we put to much trust on him/her, give him/her way too much chance, dare to push the button, but never realize what kind of game that we r in, what kind of gambling we hav put in. and in the end we will die in vain. harharhar

*perh, gua cakap macam ilmu penuh di dada. haha. sila jangan percaya sangat cakap gua. gua cakap kosong sahaja, agaknya.

Lionel Azry berkata...

ape yang ko merepek ni setan?

hany berkata...

amboi...curik pepatah saper tu ah...
ada hakcipta terpelihara tawwww!!!

wuuuuu

Acid berkata...

jigsaw>> ala..lebey kurang la tu..janji setan gak yg start..haha..

haha....
die mcm sistem bom jangke duh...
pilih la wayar mana ang nk potong..
salah pilih..tebaboomm!

lionel>> ang pehal? dengki ngan entri gua kah? haha

hani>> eh? eh? mane? mane? xnampak2...kih3...

nosebleeding berkata...

setan? aku kot yang start. bahaha
oi, aku ade plan cuti sem nih. tapi kita kne mula menabung kalau nk folo plan tuh.

Acid berkata...

pelan ape? pelancongan? pelanduk? haha...cuti aku start lambat n abes awl duh sem ni...huhu..siott tuy...

nosebleeding berkata...

cibai r nc lu. sapa nama nc lu? gua panggil cikaru jb datang bantai dia. bahaha

Acid berkata...

lek2...bkn salah nc duh..
kelab aku buat program..
nant b4 start sem2 aku kene g indon..
start cuti plak kene pusing2 jb..

AbcdeFtyyhahh; berkata...

self-awareness - lebih kpd itu kot :) 4/5 entry nih ;p

Acid berkata...

haha..may b..wah..thx for rating hee~

nosebleeding berkata...

perh. lu g indon jangan lupa belikan gua batik indonesia. 100 world heritage tu bai. bahahaha

vidadarisakura berkata...

perluka aku pecaya 100% ko yang tulis entri ni.haha

yoro okino berkata...

aku senang nak cya orng selagi dier xtipo aku or khianat aku..
biler aku jumpa ngn orng yg xdpt nak percaya kat aku...
ssh babe aku leh ckp..
100 kali aku ckp menda sma pon still xcaya2..

xleh gak wat mcm tu..50-50 k..
huhuhu

Acid berkata...

nose>> jgn kate kaen batik. buah betik pon gua belikan! wakaka

vidadari>> jgn percaye! tlg la jgn percaye..ini sume hanyela ilusi optik matamu saja.

okino>> aku pon mcm tu juge. kite samedengan nampaknye? haha...

tp aku leh percaye kalo die tu dh 2 3 bln jadi kwn aku. kire leh agak la personaliti die camner..

p/s: okino ko ni org mano? cm name eskimo je?