Khamis, Ogos 11

hari pertama mengenal puase. part 1

dua tiga hari lepas aku ade bace entri blog member aku. cerita macam mane beliau belajar mempuasakan diri beliau. (boleh klik sini kalo rajin nak bace jugak)



membace entri beliau membuatkan aku terkenang macam mane aku belajar puase dulu.



untuk mengetahuinya kite perlu balik ke tahun...err..ntah..aku pon tak ingat tahun kebrape masihi. tapi yang pasti mase tu aku berade di dalam pra-persekolahan. pra-sekolah di sini bukan lah tadika kemas, tadika tidak kemas atau mane-mane tadika yang ade di malaysia ni. aku pra-sekolah menumpang masuk kelas budak darjah 1.



nampak tak?



umur 6 tahun dah kene compete dengan budak umur 7 tahun. sebab tu sampai habis sekolah pun aku kene bersaing ngan budak tua setahun dari aku. ok. kite balik kepade persoalan puasa tadi.



ayah aku time aku kecik-kecik. garang die lain macam sikit. serius! pernah satu mase tu die ajar iqra'. aku tak dapat bace betul. die ajar sampai aku nanges. takut weyh! padahal die ajar guna suare je. i mean. tak delah pukul aku. tapi sebab aku tak dapat, dan mendengar suare die yang garang. meleleh jugak la air mate takut kat pipi kanan. pasal ape pipi kanan? yang pipi kiri air mate geram, ye la. ulang part yang same banyak kali sampai die puas hati. mau tak geram?



ok. again. dah lari tajuk.



hari first aku kenal puase tu. biase ar. bangun sahur memang super payah la. tunggu ayah aku jerit baru kelam kabut gosok gigi. tu pon mate kalo boleh bukak pon, bukak sebelah je. sebelah lagi tido. yang bukak tu pon antara bukak dan tak bukak je. mak aku baik, sahur suap aku. so jimat tenage mase bersahur.



di pendekkan cerita, pagi tu aku ngan adik aku pergi rumah nenek. haa. nenek aku ni lagi baik. aku cakap ngan nenek aku, aku lapar. terus die hulur biskut kat dapur. aku ingat lagi biskut tu. biskut bulat yang atas die ade gula icing keras-keras bentuk macam bukit. aku panggil die biskut butang.



so balik umah dengan hati riang.



betul la kate hang tuah. ku sangka panas sampai ke petang, rupenye hujan time-time tu jugak! tak ku sangka adik aku jadik balachi. sudah pegi repot same daddy. ape lagi. aku pun terus kene masuk bilik soal siasat.


abang makan ape kat umah nenek tadi???


biskut butang. (aku jawab dalam hati)


abang makan ape??


biskut butangggg.(aku jawab dalam hati lagi)


panggg!!


....apekah bunyi itu? jeng,jeng,jeng..bersambung

13 ulasan:

wan zuliyana is apel berkata...

kahkahkah. .melawan dlm ati takleh bla. biskut butang sedap wo. .boleh ketagih. haha

apel blja ngaji dgn jiran umah, dia men ketok2 kepala ngn rotan da. aiseymen. .patut la sampai skg. . .. . .haha

anteee berkata...

ko pgl ayah ko daddy ke?
halalalah~so sweet..anak daddy ni

Acid berkata...

@apel
ketoq kpala ngan rotan?? extreme gile jiran apel tuu...==

@antee
yah..nais kan? sweet2 like sugar.
sugardaddy! ekekeke

vidadarisakura berkata...

biskut butang. x penah dengar. hee

Acid berkata...

aiyo. kat sabah tak der jual kaa vi?

anteee berkata...

kat sabah biskut button.omputih sket :D

Acid berkata...

biskut omputeh? biskut julis kastello?

wann afzan berkata...

aku gitau ayah kau, kau tengah lapa skrg!

Acid berkata...

bgtawu laa..xtakut! hoho

mikhaelahmad berkata...

ass, bangga r tu start puasa awal. sama macam membe aku kat sekolah dulu. bila cikgu tanya, siapa puasa angkat tangan. berebut satu kelas angkat tangan. padahal sekor-sekor beli cekedis on the way balik rumah. aku taw sangat.

Acid berkata...

sick. kemon la. kalo aku nak buat entri bangga aku patot buat entri tok imam puji aku buat solat terawih taim kecik2. xmaen la puji puase. xmencabar.

mikhaelahmad berkata...

ass. macam taw-taw je aku nak tulis apa.

Acid berkata...

sick. lu jgn tulis! gua dah karang ayat!