Isnin, Ogos 8

5 nikmat khusus bulan ramadan

sabda rasulullah s.a.w:


telah diberikan kepada umatku di bulan ramadhan 5 perkara yang belum pernah diberikan kepada seorang nabi pun sebelumku, iaitu:


dipermulaan ramadhan allah akan melihat umatku, sesiapa allah melihat kepadanya nescaya ia tidak akan di azab selamanya


bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi allah dari bau kasturi


malaikat akan memohon ampun untuk orang yang berpuasa sepanjang bulan ramadhan


allah akan menyuruh syurga berhias untuk orang-orang yang berpuasa


pada akhir ramadhan allah akan mengampunkan semua dosa mereka. seorang sahabat bertanya, adakah itu lailatul qadar? jawab rasulullah, seperti orang yang bekerja, perlulah diberi upah selayaknya setelah menyempurnakan pekerjaannya.


ok. aku cuma nak kongsi tazkirah yang aku dengar mase solat terawih malam tadi. tak best la kalo aku dengar tapi tak share kan.



ape pandangan korang tentang bulan ramdhan?



bulan untuk korang jadik baik sekejap selama sebulan? bulan untuk korang terpakse tak makan dari awal ayam berkokok sampai ayam tido? bulan yang korang rase same je cam bulan-bulan yang lain? bulan korang dapat keberanian yang luar biase sebab sume setan kene ikat?



jujur cakap, aku tak percaye pon setan kene ikat sebelum ni. sebab takde bukti kot? ade je manusia yang merompak, membunuh taim-taim bulan pose ni. kalo setan kene ikat, mesti sume manusia jadik baik kan? tapi ade member aku cakap manusia jadik jahat bulan pose ni sebab didikan setan. mane taknye, sebulan je setan cuti. lagi 11 bulan diorang dah kaw-kaw train kite. mestila kesan tu ade kan?



bile aku dengar tazkirah semalam. aku pon tak tawu perspektif aku tentang bulan ramadhan camne. yah. memang patutnye bulan ni bulan meningkatkan amal ibadah. tapi aku terfikir. takkan bulan ni je aku nak buat amal ibadah? bulan lain harem tak buat. bulan ni je nak kurangkan mencarut. bulan lain mencarut 24jam?



nak jadik baik pon hati dah was-was kan. ni setan la punye keje ni.



tapi semalam tok imam tu cakap. amalan puase kite ni allah sendiri yang nilai. jadi, aku rase tak salah kalo nak jadik baik sekejap. hanye kite dengan allah je tawu macam mane kan? just jage hubungan kita dengan-Nya dah la. lantak la orang nak cakap. bukan diorang yang tentukan pahala kat kite.



tapi agak-agak korang. kalo kita tak solat. allah nak ke pandang? ok. fine. aku surrender.



p/s: pahala puase umpama markah kertas peperiksaan, makin banyak kau buat salah. makin kurang la markah kau dapat.



4 ulasan:

mikhaelahmad berkata...

sickkkk. tukar lagi blog kau. kau suka buat aku rasa tercabar.

Acid berkata...

nais kan? ni last kot gua tukar. penat dah kot. hahaha

wann afzan berkata...

lepas ni tlg design header utk blog aku plk. kau mcm byk je masa terluang. hahaha

Acid berkata...

aku sendiri takde blog header. mcm mane plak nk design utk ko. citt