Selasa, Ogos 24

cerita hari ini.

ramli supartojo, seorang wartawan yang hensem bergaye telah datang ke sebuah kampung yang bernama kampung cendawan polkadot terbang. misi kedatangannya ke kampung itu cuma satu. untuk menemuramah seorang penternak kambing biri-biri yang berjaya, kaya dan raya!



alkisah,




penternak ini bernama rosli deraman. saudagar kambing biri-biri leher jinjang. lahir pada tahun kambing mengawan. yakni menjadi titik tolak kepada minatnya dalam memelihara kambing. bayangkan, sejak dari lahir beliau telah pandai bermaen dengan kambing. sungguh ajaib.




di pendekkan cerita,





maka, pergilah wartawan yang hensem bergaye tadi menemuramah saudagar kambing biri-biri leher jinjang tersebut.


*nota:
wk - wartawan kachak
sk - saudagar kambing


wk: hye! boleh saye menemuramah encik?

sk: boleh tiada masalah. ape yang boleh saye bantu?

wk: ade berape banyak kambing di ladang encik?

sk: cukup byk. lebih kurang 2 juta.

wk: ape 2 juta??

sk: ye! 2 juta!

wk: wow!! *sambil membulatkan mulut*

[terdiam]

wk: jadik encik, saya lihat ade 2 jenis kambing je kat sini.

sk: tepat sekali. cuma ade kambing itam dan putih.

wk: kambing encik ni agak-agak berapa kilo rumput die makan sebulan?

sk: yang mane satu? itam ke putih?

wk: yang putih.

sk: oh lebih kurang 1 tan.

wk: kalau yang itam?

sk: same jugak.

wk: jadik encik, berapa kilo daging seekor kambing kalau di sembelih?

sk: yang mane satu? itam ke putih?

wk: yang putih?

sk: lebih kurang 5 kilo.

wk: kalau yang itam?

sk: same jugak.



wartawan kachak dah mula hairan apesal la die nak bezakan kalau dah same.



wk: kalau di lihat soal bulu kambing ni encik. agak-agak berapa kilo bulu boleh dapat bagi seekor kambing?

sk: yang mane satu? itam ke putih?

wk: yang itam?

sk: lebih kurang 2 kilo seekor.

wk: kalau yang putih?

sk: same jugak.



wartawan kachak dah mula panas. motif encik saudagar mengasingkan jawapan beliau walaupun same menimbulkan kehairanan yang amat sangat.



lalu beliau bertanye..



wk: encik, timbul kehairanan di hati saya. adekah perlu mengasingkan jawapan untuk kambing itam dan putih walhal nilainya same?

sk: haish! mestilah! kambing yang itam tu saya punya!

wk: ooo, jadik kambing yang putih tu sape punya?

sk: yang putih pun same..

wk: ffffuuuuuuuuuuuuu

3 ulasan:

wann afzan berkata...

yg kuat kentut yg mane? owh. sy nk tau yg putih je. mls nk tggu jwpn pasal yg itam.

mikhaelahmad berkata...

nice. even aku rasa cerita ni dah banyak kali aku dengar. hahaha

Acid berkata...

wan; yang kuat kentut encik saudagar kambing tu. kebetulan saudagar kambing tu berkulit putih. jadi xsalah kalau dia yg menjadi juara.

mat; aku pun rase mcm pnah dgr tapi xingat sape yg crite.