Isnin, Jun 14

Aku lelaki. kau siapa?

Balik dari kerja. aku on tv, dengan harapan dapat menonton perlawanan team pebret aku melawan denmark malam ni (rujuk sini). tapi sayang seribu kali sayang. sume stesen tv tempatan tak der siaran langsung. ciss. aku pun terus on laptop, layan lagu saleem, seribu kali sayang.



kan best kalo rumah aku ade astro b.yonce.



jadi, tengok live update je la jawabnye. haih. tengah-tengah syok berlayar tadi (surf tenet la kate omputeh), aku terbace bende ni.



Fakta pelik tapi benar orang-orang lelaki*sejati!
[rujuk sini ]



1. Lelaki tidak detail dalam percakapan.

Contoh kes: Kakaknye baru saja putus cinta. Biler kite tanyer what's his comment dier just cakap: "Mm..dah nak putus nak wat camne..."

komen aku: ah kemon. kumbang kan berekor-ekor ramainye? buat pe nak cakap detail-detail. lagi pun. style budak u sekarang sume tulis point form je. tak yah elaborate panjang-panjang.



2.Lelaki tahan berjaga sepanjang malam demi hobi

komen aku: jangan cakap sepanjang malam. 1001 malam pun boleh. janji ade tongkat ali, ali ginseng, guarana cappucino dan sebagainye.



3. Lelaki rela menghabiskan banyak wang untuk peralatan elektronik atau aksesori kereta.

komen aku: ceyh. ngate dulang paku-pakis, bukan duet kitorang jugak nanti yang kene kikis? standard manusia la. orang pompuan pun habiskan duet beli barang pompuan jugak kan?



4. Lelaki jarang muncul dengan jambang bunga.

Contoh kes:Dalam filem, sering kita lihat hero mincul tiba-tiba di rumah lovernya dengan sejambak bunga. Kenyataan nye? huh hampeh!!

Alasan: Sejak awal, otak lelaki lebih mengutamakan hal praktik. kebetulan, hal-hal bunga nih tak menarik ruang logik otak mereka. Beli sesuatu yang bakal layu dalam beberapa hari benar-benar satu pembaziran-itu tanggapan org lelaki laa kan.

komen aku: aku pun memang tak suke bunga-bunga ni. lagi-lagi kalo pinjaman berbunga. memang aku menyampah!



5. Lelaki tidak bergosip

Alasan: Sebenarnya lelaki juga bergosip. Tapi cara dan gaya mereka bergosip tidak sejelas kita dan juga tidak pada saat objek yag nak digosip berada dekat situ. Kalau mereka punya masalah dengan seseorang, biasanya mereka menyelesaikannya, atau melupakannya.

komen aku: ang tak sedar ke banyak ruangan gosip kat dunia ni lelaki yang tulis? gossip girl pun lelaki yang arahkan taw.



6. Lelaki selalu mengaggungkan IBU mereka.

Alasan: Bagi lelaki, ibu mereka merupakan wanita ideal dan inti dari hidup mereka. Lelaki juga belajar mengenal rasa melindungi dari hubungan kedua orang tuanya, bagaimana ayah mereka melindungi ibunya. Makanya, tak perlulah mintak dia persoalkan apa apa tentang ibunya.

komen aku: syurga di bawah tapak kaki ibu. ang nak kene sumpah jadi tanggang ke?



7. Lelaki sanggup menyimpan semua edisi Terhad komik, cd, jeans, jam tangan dan apa saja!

Alasan: Berbalik kepada asal mereka sebagai pemburu, lelaki senang menghimpun persediaan keperluan mereka sebanyak mungkin. Mereka selalu berwaspada bakal diadili lelaki lain, sehingga tidak hanya mengekar kuantiti, tapi juga kualiti yang dimilikinya. Bagi mereka, punya sesuatu yang boleh dibanggakan adalah prestasi tersendiri yang dapat memacu ego mereka.

komen aku: ade ke? aku tak pernah ade kot edisi-edisi terhad ni. ke ko terpengaruh tengok citer doremon? aku rase sinyu tu je yang suke barang-barang edisi terhad.



8. Lelaki Senang melihat wanita memakai skirt pendek(mini skirt)-asalkan bukan kekasihnya.

komen aku: sape tak sayang bini woo!



p/s: korang lelaki? pikirlah sendiri.


9 ulasan:

Sherry Shahriah berkata...

bru taw gossip girl director nyer laki... hakhakhak.. tak sangka...

klaka lah entry ko ni.. truskan usaha

aHMaDkEy berkata...

lebih baik habiskan duit ntuk gadget dan barang kereta dari habis untuk bnda yang xsenonoh..xbegitu acid??

mikhaelahmad berkata...

Sexist juga penulis ni.

1. Der, dah lu tanya lelaki tu. Bukan lelaki tu yang clash. Akak dia yang clash. What's your problem dickhead?

2. I'm rooting with anon's quote "perempuan jarang ada hobi"

3. Dah tu, kau nak tengok lelaki habiskan duit dekat cincin emas, maskara, blusher? Sexist terserlah di situ nok.

4. Two types of movies/story that destroy the fantasy of all mankind - Disney's Fairy Tale, and porn. Yeah, u read it right PORN.

5. Kau memang genius cid. Gaya macam selalu tengok GG ja. xoxo gittew nyah.

6. Gua malas nak copy ayat lu cid.

7. Perempuan pun ada barangan edisi terhad mereka tersendiri - LELAKI.

8. Senang? Ini lu translate dari pakai google translate ke cid? Cuba lu baca baik-baik.

*gua takde kerja, jadi gua tiba-tiba bersemangat nak buat review.

Acid berkata...

sherry: skang dah tahu kn? jgn tgk citer tu lagi! haha


key: betul. alah. nanti bile kite beli gadget2 tuh. diorg jugak yang gune kn?


mikhael: haha. komen lu mmg bernas. tapi aku jwb part last tu je. aku rase lepas perkatan senang tu tentinggal perkataan hati kot. aku copy pe die tulis la nyah. wakaka

mikhaelahmad berkata...

fundeks. apa kaitan'hati' dengan 'senang'? tak signifikan langsung. jenuh gua cuba cari kaitan azazil.

D' Cako berkata...

haha,klaka2,k0men2 p0n klaka.
oit mucid,nk pnjam buku.smpi ati wt tataw kt msg ak! =p

vidadarisakura berkata...

fakta lebih kurang cam aku. omg. aku lelaki?haha

Acid berkata...

mikhael - senang hati melihat aweks memakai skirt pendek la ngui. xkan lu xdpt pick up lag? hadoi.

d'cakoi - haha. aku xder kdt ari tu. pas tu terus lupe. anyway, bleh jak. tapi subjek yg ringan2 la. yg berat2 cam steel or rc tu aku rase aku pakai lagi sem dpn dowh.

vivi - eh bukan aritu kaw dah mensyen yg ko tu laki beralatsulitkan perempuan ke? :P

mikhaelahmad berkata...

dah, sekarang gua syak orang yang tulis tu pakai citcat.